Band

  band pic
band_portrait

Mystery Train on viisimiehinen rock’n’roll –yhtye, joka perustettiin jo vuonna 1977. Yhtye tunnettiin aluksi nimellä Go Daddies, ja se oli huomionarvoisesti ensimmäisiä kontrabassoa käyttäviä alan bändejä Suomessa. Yhtyeen linja oli vanhaa originaali rockabillyä/rock’n’rollia mm. SUN, MGM ja Decca –levy-yhtiöiden arkistoista, monien muiden aikakauden bändien keskittyessä soittamaan cover-versioita tuolloin muodikkaiden englantilaisbändien biiseistä.

Kun mukaan liittyi Jere Laukkanen ( laulu / kitara), alkoi yhtye kirjoittaa runsaasti omaa materiaalia ja loppukesällä 1980 yhtye äänitti demoksi tarkoitetut First EP from 1980neljä biisiä, joista kaksi oli omaa tuotantoa. Rebel-levy-yhtiön Kari Heimonen sai nauhan käsiinsä ja kiinnitti yhtyeen talliinsa. Demonauhasta tehtiin neljän biisin EP, ja se julkaistiin lokakuussa 1980.

Go Daddies oli nyt Mystery Train ja tästä tarina alkaa…

Loppuvuoden 1980 oli yhtyeelle jo kiireistä aikaa. Rockabilly-boomin ollessa tuolloin kuumimmillaan perustajajäsen Ari Hanninen (basso) yhdessä Jeren kanssa soittivat toisen Rebel-artisti, Buck Jonesin, LP:llä Bad ja Mystery Train toimi tuolloin Suomessa ensi kertaa vierailleen Ray Campin taustabändinä. Tästä alkoi nousu Suomen alan bändien kärkeen, jossa yhtye edelleenkin on.

Vuosien 1981 -1982 Mystery Train keikkaili runsaasti, julkaisi singlen omissa nimissään, soitti Rebel-artisti Kitty Leen singlen taustalla, äänitti uutta materiaalia Finn-A-Billy kokoelma-LP:lle sekä tulevalle ” Teach You To Rock” –LP:lleen ja toimi brittiläisen pianolegenda Dave Taylorin taustalla keikoilla. Jälleen kerran Ari ja Jere olivat haluttuja studiomuusikoita, ja he soittivatkin muutamalla raidalla Dave Taylorin Suomessa äänittämällään LP:llä Mr. Rock.

Vuosi 1983 oli muutosten vuosi. Solisti Jere Laukkanen jätti yhtyeen turhautuneena siihen, että valmiiksi tehty LP jäi Rebel -levy-yhtiön konkurssin myötä julkaisematta. Mystery Train ei kuitenkaan luovuttanut vaan rekrytoi uudeksi solistikseen Petri Mäntysalon. Uusi soolokitaristi, Anssi Aalto, liittyi samoihin aikoihin yhtyeeseen ja uudella kokoonpanolla jatkettiin uuden materiaalin äänityksiä basisti Arin Zilli Studiossa. Gene Summersin vieraillessa Suomessa marraskuussa 1983 taustabändinä toimi jälleen uudella kokoonpanolla omankin settinsä heittänyt Mystery Train.

Keväällä 1984 olivat pari vuotta aiemmin valmistunut LP sekä kolme yhtyeen nykyisellä kokoonpanolla Finnish Rock’n’Roll Vol.1 kokoelma-LP:lle äänittämää biisiä ulkona. Keikkoja oli runsaasti alan suurimmissa tapahtumissa (Moondogs Weekend Hop, Tavastian keikat jne.), ja vuonna 1985 Mystery Train äänitti ja julkaisi vielä yhden EP:n. Ajan myötä rock’n’roll boomi oli kuitenkin laantunut ja keikkojen saanti vaikeutui huomattavasti. Yhtye vetäytyi tauolle EP:n julkaisukeikan jäädessä pitkään aikaan sen viimeiseksi yhteiseksi esiintymiseksi.

Aikakauden päättyessä Mystery Train oli noussut monessa mielessä Suomen ykkösbändiksi: yhtyeellä oli runsaasti kokemusta sekä ulkomaisten artistien taustabändinä toimimisesta että studiotyöskentelystä ja tämän lisäksi heidän keikkaohjelmistonsa oli suurelta osin omaa tuotantoa. Yhtyeen soundi oli omaa luokkaansa johtuen pitkälti omasta PA-laitteistosta, jota usein käytettiin alan isommissa tapahtumissa ja omasta miksaajasta, joka kulki bändin mukana. Myös esiintymisasuihin oli jo tuolloin kiinnitetty harvinaisen hyvin huomiota.

Vuonna 2005 basisti Ari ja solisti Petri innostuivat ajatuksesta saada Mystery Train taas raiteilleen. Rumpalia lukuun ottamatta koossa oli taas vuosina 1983 – 1985 toiminut kokoonpano.

Treenikämppäkin löytyi, ja paluu keikoille oli tosiasia kesällä 2006. Seuraavana vuonna alkuperäinen rumpali saatiin suostutelluksi mukaan ja ensimmäinen keikka boomivuosien kokoonpanolla tehtiin syksyllä 2007.

Yhtyeen linja ei ole muuttunut ainakaan huonompaan suuntaan, vaan tarjolla on ammattitaidolla, tyylitajuisesti svengaten esitettyä ja tanssittavaa rock’n’rollia. Jos pidät Bill Haleysta, swingistä, rock’n’rollin legendoista Eddie Cochranista ja Buddy Hollysta, Johnny Burnettea unohtamatta, look no further!

Kun kuulet Mystery Trainin viheltävän paikkakuntasi kohdalla, hankkiudu paikan päälle ja koe mitä on hyväntuulinen, aito ja oikea rock’n’roll.

Chris Cleffer / T-Bird Gang
-Mystery Trainin fani vuodesta 1981-